Advies over betaalmiddelen in Turkije

BETAALMIDDELEN IN TURKIJE


De Turkse Lira

In Turkije betaalt u met de ’nieuwe Lira’, afgekort tot TL. Tot 2005 kon men nog met de oude Lira betalen. Sinds 2009 heeft de Turkse regering het woord ‘nieuwe’ afgeschaft. Zodoende spreekt men nu over de Lira. Het internationale symbool is TRY.

Valuta symbool Turkse Lira

Sinds 2012 heeft de Turkse lira een eigen symbool, de letter t met een dubbele streep. Dit symbool doet denken aan een anker, vandaar dat volgens premier Tayyip Erdogan de betekenis van de munt een veilige haven is.

Economie Turkije

Vergeleken met de euro en de dollar is de koers van de Turkse lira de afgelopen jaren stabieler geworden. Met name de positieve ontwikkeling van de Turkse economie heeft bijgedragen aan een waarneembare koersstijging. Uit onderzoeken blijkt ook dat de crisis in de Eurozone weinig invloed heeft op de Turkse economie.

Geschiedenis Turkse Lira

De Turkse lira had aan het begin van de 21e eeuw zijn dieptepunt bereikt. In 2001 kreeg men voor 1 dollar 1.650.000 Turkse lira. De munt had in de laatste decennia veel aan waarde verloren. In 2005 was de lira zelfs de minst waardevolle munt ter wereld. In 2005 is de nieuwe lira ingevoerd, en na de weglating in 2009 van het woord ‘nieuwe ’spreekt men nu van de Turkse lira, en is de munt alweer in waarde gestegen.

Immense bedragen in Turkse Lira

De Turken maken nog steeds gebruik van de oude rekenwijze, zodat een vloerkleed zomaar twee miljard lira kan kosten, wat overeen komt heden ten dage met 2.000 YTL. Te vergelijken met de oude Franse francs, waarbij sommige Fransen ook nog de bedragen uitdrukken op de oude wijze en men met miljoenen bedragen te maken krijgt.

de turkse lira