De Turkse Keuken

ADVIES OVER DE TURKSE KEUKEN


De rijkste keuken ter wereld ter wereld

Iedereen in Nederland kent wel een Turks gerecht. De Turkse pizza, het broodje Kebab en Lahmacun zijn erg geliefd. Maar de Turkse keuken biedt zoveel meer.

De Turkse keuken wordt ook wel de rijkste keuken ter wereld genoemd, heerlijk en smaakvol, zeker het proberen waard.

de turkse keueken

Verschillende invloeden

De Turkse keuken is enorm gevarieerd. Turkse gerechten worden van generatie op generatie doorgegeven. Men heeft ook hier en daar naar eigen gebruik de recepten aangepast, zodat er een een enorme variatie aan smaken is onstaan.

Ook de jarenlange bezetting door de Grieken, Perzen, Arabieren en Kaukasiërs ,heeft bijgedragen aan nieuwe recepten en eetgewoontes, die nog steeds in Turkije worden bereid.

Tip

Turken laten je nooit met een lege maag naar huis gaan. Gastvrijheid staat hoog in het vaandel, dus het is geen kwestie van opdringerigheid. Je maakt ze blij en het is een uitgelezen kans om de heerlijke gerechten eens te proeven. Dus mocht je ooit bij een Turks gezin aan tafel gaan, geniet er vooral van. Het is een plezier voor beide. En mocht er iets ontbreken dan wordt er zeker een kind naar een naburig winkeltje gestuurd. Dit gebeurt zelfs in restaurants en Lokanta’s, het zal je aan niets ontbreken.

Lokanta

Naast de luxe eetgelegenheden kent Turkije ook de zogenaamde Lokanta’s. Bij binnenkomst kies je uit grote ijzeren bakken, geef je de keuze door aan de kok en voordat je aan tafel zit is het eten al geserveerd. Een goede Lokanta is vaak te herkennen aan de locale bewoners die er eten, ook is het een geliefde plaats voor taxichauffeurs om daar de maaltijd te nuttigen. Vraag het dus vooral aan een taxichauffeur als je een taxi neemt. Wil je echt naar een goede Lokanta dan zul je buiten het toeristisch gebied moeten zoeken. Je vindt de echte Turkse Lokanta’s eerder in een lokaal dorp of in een kleinere stad. Het eten in de Lokanta is meestal erg goedkoop. Brood , thee en water zijn meestal gratis.

Men spreekt over twee types eten. Het ene noemt men sulu yemek, wat letterlijk ‘waterig eten’ betekent, en kuru yemek, wat droog eten betekent zoals pizza’s, pide’s , allerlei soorten broodjes en kebab soorten.

Eetgewoonten?

Eetcultuur zul je bedoelen! Het begint al bij het bereiden van de maaltijd. Dat is geen half uurtje in de keuken staan. Er worden zeker een aantal uren in de keuken doorgebracht en men gebruikt alleen maar verse ingrediënten. Vaak ruikt de keuken naar de heerlijke geur van vers gebakken koekjes en toetjes (tatli). Als het eten klaar is gaat men uitgebreid aan tafel, het is geen kwestie van je maag vullen, maar het samen eten is een sociale gebeurtenis. Men spreekt over van alles en er wordt veel gelachen. Zwaardere onderwerpen worden bij de koffie en thee besproken als de kleintjes naar bed zijn.

Afhankelijk van het aantal mensen dat samen eet, zit men aan tafel of op de grond op kussens. Bij iedere maaltijd serveert met versgebakken brood, genoemd ‘pide’. Er zijn ook altijd kleine gerechtjes zoals salade, yoghurt en meze. Dit zijn allemaal kleine gerechtjes, slechts een grote pan zal men niet gauw zien bij een Turkse maaltijd.