Het weer en klimaat in Turkije

HET WEER EN KLIMAAT


Continentale Klimaat in Turkije

Turkije is het perfecte land als u van zonvakanties houdt. Turkije heeft een groot landoppervlakte, daardoor is er in dit prachtige vakantieland een verscheidenheid aan klimaten. Turkije staat daarom ook wel bekend als ‘het land van de 4 seizoenen’. Een gematigd klimaat rond de Zwarte Zee, in binnenlanden het continentale klimaat en aan de Egeïsche Zee en de Middellande Zee het mediterrane klimaat.

Wanneer is de beste tijd voor een bezoek aan Turkije?

De beste tijden om te reizen naar Turkije zijn in het voorjaar (april-mei) en in het najaar (september-oktober). Het klimaat is dan het meest aangenaam, een perfect moment om Turkije te bezoeken. U kunt heerlijk vertoeven aan de veel rustigere kusten aan de Egeïsche en Mediterrane zee.

Vanaf eind juni tot september is een bezoek aan de binnenlanden aan te raden. Zeker niet voor mei of na half oktober aangezien er dan veel sneeuw ligt en de temperaturen ijzingwekkend zijn.

het weer en klimaat

KENMERKEN VAN DEZE KLIMATEN

1

Het typische mediterrane klimaat aan de Egeïsche en Middellandse zee betekent warme zomers en milde winters. In de winter is de temperatuur zo rond de 4℃ graden en in de zomer lopen de temperaturen op tot zo’n 27℃ graden Celsius.

4

In het oosten van Turkije zijn de winters koud met sneeuw, en de zomers zijn mild. De klimaatverschillen worden extremer naarmate men naar het oosten reist. In de winter kunnen de temperaturen dalen naar – 17℃ terwijl in de zomermaanden juli en augustus de temperaturen kunnen oplopen tot boven de 45℃ graden, zodat het reizen in oost-Turkije als ongemakkelijk kan worden ervaren.

2

Aan de kust van de Zwarte Zee heerst een gematigd klimaat met zomers rond de 24℃ graden en zachte winters rond de 7 graden en een relatieve hoge regenval.

5

De gebieden in het zuidoosten van Turkije hebben hete zomers met milde regenachtige winters. In de winter zijn de temperaturen rond de 7℃ graden terwijl in de zomer de temperaturen kunnen oplopen tot zo’n 29℃ graden celsius.

3

De gebieden in centraal Turkije hebben een steppe klimaat met hete droge zomers en koude winters. In de zomer is de gemiddelde temperatuur 23℃ graden en in de winter - 2℃.